13 Ocak 2016 Çarşamba

Hayâ duygusu..neydi?

“Hayâ imandan bir bölümdür, hayası olmayanın imanı da yoktur.” Hz. Muhammed (s.a.a) 

Öncelikle..hayâ nedir?
Kişinin başkalarından çekinmesi ve utanması, toplum içinde saygılı olması, nerede ne konuşacağını ve nasıl davranılması gerektiğini bilmesidir.

Utanmak, çekinmek ve sıkılmak manalarına da gelen hayâ, islam ahlakında çok önemli bir yer tutmaktadır. Bazen sana bir kelime denildiğinde kilitlenirsin bu utanmaktır, hayâ'dandır.

Dinimize göre nasıl davranmamız gerekiyor?
Dinimiz öncelikle Allah’tan utanılması gerektiğini vurgulamıştır. Evet, öncelikle Allah’tan utanmalıyız, bir iş yapacağımız vakit öncelikle "Allah, yapacağım bu işe nasıl bakar". "Rabbim bu işten hoşnut mu, hoşnut değil mi?" Diye ilk önce bunu düşünmemiz gerekiyor.

Peygamberimiz (s.a.a) şöyle buyurdular:
“Haya, haramdan sakınmak, sükût etmek, suskun olmaktır. Dil sessizliğidir, yoksa kalp sessizliği değil. Bunlar âhirette sevabı arttırır, dünyalığı ise azaltır."

Hz. Muhammed'in (s.a.a) hayası gereği başkalarının kusur ve ayıplarını hatırlatmaz ve söylemezdi. Söylenmesi gerekse dahi, doğrudan değil de, dolaylı olarak uyarıda bulunurdu.
Aynı şekilde birisinden kötü bir şey duyduğu, hoşuna gitmeyen bir söz işittiği zaman da benzer biçimde davranır, o adamın yüzüne vurmazdı.
Peki ya biz nasılız  ??

Bir olayda Peygamberimizin (s.a.a) tavrı:
“Peygamber Efendimiz (s.a.a.) bir adamın elbisesinde sarı bir leke gördü. Fakat adama bir şey söylemedi. Adamcağız kalkıp gittikten sonra Sahabîlere: “Ona söyleyin de o lekeyi temizlesin” buyurdu.
Peygamberimizin (s.a.a) ahlâkını kendimize örnek alabiliriz. O'nun ahlâkını ne kadar öğrenirsek hayatta o kadar başarılı oluruz :)
 
Sağlıcakla kalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder